Patelnia wok – czym się charakteryzuje?

Wok-OC-hand-made-12-470x470Miłośnikom orientalnych potraw tego sprzętu nie trzeba przedstawiać. Bez woka trudno przygotować chińskie specjały, nic więc dziwnego, że w kuchniach miłośników azjatyckiej diety zajmuje on tak ważne miejsce. Czym wyróżnia się ta patelnia? W jakich przypadkach korzysta się z niej najczęściej?

Jak wygląda wok?
Patelnia wok różni się od tradycyjnej patelni swym wyglądem. Wykonane z żelaza lub stali węglowej, wyróżniają się półokrągłym dnem, pokrywką orz praktycznymi uchwytami. Ponieważ naczynia takie są połączeniem patelni z garnkiem, można mieć pewność, że przygotowane w nich potrawy będą nie tylko pyszne, ale i soczyste. Ten rodzaj patelni świetnie sprawdza się tam, gdzie często sporządzane są dania duszone, jednogarnkowe, stanowi też wyjątkowo cenne wsparcie dla wszystkich miłośników orientu i azjatyckich smaków.

Dania w woka
Co można przygotować w takiej patelni? Wybór dań z woka jest ogromny. W gronie tych najpopularniejszych znajduje się kurczak z warzywami, serwowany z ryżem lub azjatyckim makaronem. Warto zwrócić też uwagę na tak oryginalne dania, jak pikantny bakłażan z warzywami, sosem hoisin oraz olejem arachidowym. W patelni takiej można też przygotować smaczną i pożywną zupę. Powstaje ona z kawałków piersi z kurczaka, kapusty pekińskiej, suszonych grzybów, makaronu mie, warzywnego bulionu oraz zestawu orientalnych sosów (sojowego, rybnego oraz chili). Taka zupa, doprawiona imbirem, staje się wartościowym, smacznym i rozgrzewającym posiłkiem – idealnym na chłodniejsze dni.